Salford Crescent was an analysis of the areas on and around the university, offering a proposal that invites two dislocated areas at the formal centre of the institution. The area has a number of academic and cultural buildings, together with underused and unspecific public space separated by a fair lane highway. As the motorway was an unnegotiable obstacle, a slender bridge building was designed to provide both a gateway to the development and a link that unites both parts of the site. The link provides spaces for eating, drinking and exhibiting within an internal landscape. At the southern end of the bridge is a five storey development containing a range of cultural and commercial facilities to augment and reinforce the presence of what already exists.

Landscaping on both sides of the highway have thematic consistency. These areas are divided into four oblong avenues running obliquely in a north-south direction. Each avenue is planted with a specific tonal range of colour. The planting pattern deliberately uses uncompromising blocks of colour to hold together what is otherwise a highly fragmented site. The planting follows seasonal change, each of which introduces a different colour. Running alongside and through these avenues are paths and water channels that lead the pedestrian to a sequence of spaces, each with a different characteristic. In contrast the undercroft of the bridge has been developed as a garden that needs little light. A landscape that combines stones, mist, moss and water serves to colour and reflect the architecture above.